BASIN AÇIKLAMASI
Valilikten yapılan yazılı açıklamada,;2012-2013 Kış Döneminde hava kirliğiyle ilgili İlimizde sıkıntı yaşanmaması amacıyla, Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2010/14 nolu Genelgesi doğrultusunda, İl Mahalli Çevre Kurulunda (2012/5) sayılı kararı alarak, uygulanacak hususların karara bağlandığını bildirildi.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Defterdarlığı ve Belediye Başkanlığı koordineli denetim ve kontroller yapılmasına karar verildi.
Kazancılara Halk Eğitim Merkezinde kurslar düzenlenerek, tekniğine uygun yakma eğitimleri düzenlendi. Sertifikalı ateşçilerin artması sağlandı.
Bilgilendirme amaçlı broşürler hazırlanıp dağıtıldı. Apartman girişlerine yapıştırmalarla bilgilendirme yapıldı. Hem kontrol hem bilgilendirme amaçlı Müdürlüğümüzce kurulan 2 denetim ekibi tarafından İlimiz Merkezinde 2011-2012 kış döneminde 422 apartman (uygun olmayan 10 ton kömüre el kondu) , 2012-2013 kış döneminde 215 apartman (uygun olmayan 8 ton civarında kömür şehir dışına çıkarıldı. 172 TL idari para cezası verildi.) denetlendi. Rutin ve şikâyet üzeri denetimlere devam edilmektedir.
Hava İzleme İstasyonunca ölçülen bilgiler, www.havaizleme.gov.tr adresinden istenildiği takdirde geriye dönük de alınabilir. Buradaki sonuçlar incelendiğinde Kükürt dioksit(SO2) verilerinin normal sınırlar içerisinde olduğu, PM10 (partiküler madde) sonuçlarında ara sıra sınır değerlerin aşıldığı anlaşılmaktadır. Bunun da sebepleri arasında;
Apartmanların çoğunda baca temizliğinin, kazan bakımlarının yapılmamış olması,
Bacalarda filtre bulunmaması,
Bazı apartmanlarda fanların gereksiz çalıştırılması,
Kazancıların Şırnak kömürü yakmaktan kalma alışkanlıklarını devam ettirmeleri,
İlk yakma anında ithal kömürü tutuşturmak için plastik, naylon vb. şeyleri yakmaları,
Şehir yaşantısından kaynaklanan tozların oluşması,
Çarpık şehirleşme dolayısıyla konutların iç içe ve yoğun inşa edilmiş olması,
Siirt' in yerleşim olarak çanak şeklinde bir topografyada kurulu olması,
Hava sirkülasyonu ve yağmur gibi meteorolojik olayların az olması (yağmurlu ve rüzgârlı günlerde havaya bakıldığında aradaki fark net olarak görülebilir) sayılabilir.
Eskiyle kıyasladığımızda yakılan kömürden dolayı;
%40' larda olan kül oranının %10' lara düştüğü,
%4,5 oranında olan kükürt oranının %1 lerin altına düştüğü,
İthal kömür kullanım oranlarının %100' lere yaklaştığı,
Apartmanların önünde istiflenmiş açık kömür yığınları gibi görüntülerin kalmadığı,
Kullanılan kömürlerin ısıl güçlerinin daha yüksek olmasından dolayı verimin arttığı,
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından verilen kömürlerin istenen kalitede olduğu görülmektedir.
Hava kirliliğini azaltacak faktörlerden biriside apartman bacalarına filtre takılmasıdır. Filtreler bacalardan çıkan kötü havayı fiziksel ve kimyasal olarak engelleyerek havanın nispeten daha temiz kalmasında etkili olmaktadır. Daha önceki yıllarda filtre ile ilgili İlimizde yapılan uygulamalarda; apartman baca yapılarının uygun olmadığı ve çoğu bacaların iç sıvalarının yapılmadığı için filtre takılan apartmanların bazı dairelerinde elektrik prizlerinden, fayans aralıkları vb. boşluklarından sızan baca gazları zehirlenmelere vb. tehlikelere maruz kalındığı tespit edilmiştir.
Ayrıca bu filtrelerin TSE tarafından belirlenmiş bir standardı olmadığından, sanayide ucuz olarak yaptırılan ve amaca hizmet etmeyen filtrelerin takılması ile daha kötü olumsuzluklarla karşılaşılmıştır. Mevcut mevzuatımızda apartman bacalarına filtre takılması uygulaması ile ilgili yasal bir yaptırım ve uygulama zorunluluğu bulunmamakta olup, konu ile ilgili inisiyatif mahalli idarelerde bulunmaktadır.
Hava kirliliği ile ilgili mücadele konusunda halkımızdan beklentilerimiz;
Apartmanlarda baca ve yakıt sistemlerinin bakımını yaptırmaları,
Kullanılması kesinlikle yasak olan uygun olmayan (kaçak kömürü) satın almamaları,
Kaçak kömürü kazanlarında yakmamaları, depolarında bekletmemeleri,
Kurs görmemiş, sertifikası olmayan kazancıları çalıştırmamaları,
Kaçak kömür kullanan apartmanları ihbar etmeleridir.
Unutulmaması gerekir ki kaliteli yakıt kullanımı (ithal kömür v.b) hatta sadece odun kullanımı bile havayı %100 temizlemez. Amaç hava kirliliğinin en az seviyeye indirilmesidir. Doğalgaz kullanımının il genelinde yaygınlaşması ve artması bunda etkili olacaktır.
Kamuoyuna saygıyla durulur
İL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ